ABIM @ #Akhbar (93)

SHAH ALAM - Kepelbagaian merupakan satu kelebihan istimewa Malaysia dan ini bermakna rakyat boleh menikmati paling banyak manfaat, kata bekas Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi CIMB, Datuk Seri Mohamed Nazir Tun Abdul Razak.

Beliau berkata, rakyat boleh mendapat manfaat berkenaan sekiranya mereka dapat memastikan bahawa kepelbagaian tersebut boleh berfungsi untuk kebaikan dan sekiranya masyarakat lebih inklusif serta boleh bekerjasama merentasi sempadan identiti.

"Sewaktu saya menerajui Kumpulan CIMB, saya telah berusaha keras untuk menyerapkan kepelbagaian dan memupuk tenaga kerja yang inklusif.

"Dari segi bangsa, kumpulan umur, jantina mahupun agama, saya kerap campur tangan untuk memastikan kepelbagaian dapat berfungsi secara baik.

"Saya selalu mengingatkan kakitangan bahawa integrasi bermakna kami harus menentang apa yang datang secara semula jadi serta menepis naluri suku kita atau 'our tribal instincts' yang menyukai apa yang serupa dengan dan biasa untuk kita," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan pembukaan Sidang Kemuncak Bangsa Malaysia 2021 secara maya anjuran Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) pada Sabtu.

Pada perasmian itu, beliau turut melancarkan buku bertajuk 'Kosmopolitan Islam & Pembinaan Bangsa Malaysia' karya Muhammad Faisal Abdul Aziz.

Sementara itu, Mohamed Nazir turut memetik kata-kata bekas Perdana Menteri Malaysia pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj iaitu: “Kita semua rakyat Malaysia. Inilah ikatan yang menyatukan kita. Marilah kita sama-sama mengingati bahawa perpaduan merupakan kekuatan asas kita sebagai satu rakyat dan satu negara".

Menurut Mohamed Nazir, Bapa Kemerdekaan Malaysia itu melihat bangsa Malaysia sebagai masa depan negara yang baharu dan satu hala tuju untuk maju ke hadapan.

"Mereka sedar, ia bukan sesuatu yang mudah. Apabila kita tersilap langkah seperti di tahun 1969, mereka telah memperkenalkan pembaharuan dan dasar baharu. Namun mereka tidak pernah menyimpang dari agenda yang asal," katanya.

Sumber: Sinar Harian

Read 277 times
Rate this item
(0 votes)

WITH great hope, the Muslim Youth Movement Malaysia (Abim) along with international communities

celebrated the enforcement of the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW) on Jan 22.

 

TPNW is a result of a mutual agreement arising from several international conferences and dialogues, including the three conferences on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons in Oslo (March 2013), Nayarit (February 2014) and Vienna (December 2014).

Abim is confident that the enforcement of the TPNW will have a positive impact on global peace, particularly in saving human lives from the devastation of war involving nuclear weapons.

 

At the same time, Abim applauds the commitment shown by Malaysia in becoming the 46th country to ratify the treaty on Sept 30,2020.

Apart from the TPNW, Malaysia has ratified almost all international treaties related to disarmament, arms control and non-proliferation of nuclear weapons. This is a commitment by Malaysia as a proponent of a global peace mission.

May all international citizens regardless of colour, religion, and boundary of states live together in peace and enjoy their rights to a better quality of life.

MUHAMMAD FAISAL ABDUL AZIZ , President, Muslim Youth Movement Malaysia (Abim)

Sources: The Star

Read 2096 times
Rate this item
(0 votes)

SHAH ALAM - Rantaian jenayah rasuah di Malaysia kini sudah menjadi pandemik apabila ia melibatkan ahli politik dan pegawai bawahan.

Timbalan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Mohd Khairul Anwar Ismail berkata, amalan rasuah kini sudah berakar umbi dan menjadi perkara biasa dalam masyarakat.
Beliau berkata, ada segelintir pihak menggunakan kedudukan untuk mendapatkan habuan serta sogokan.
“Rasuah hari ini bukan lagi penyakit yang hanya melibatkan orang-orang tertentu tetapi sudah menjadi pandemik yang sangat kronik kerana ia merebak ke akar umbi. Ia bukan sesuatu yang mengejutkan apabila jenayah ini berlaku dalam kalangan pegawai kerajaan dan anggota penguat kuasa serta pembuat polisi itu sendiri.
“Mereka ini menyalahgunakan kedudukan atau jawatan untuk mendapatkan sesuatu malah ada kes rasuah berlaku dalam kalangan hakim sendiri. Mereka ini diberi sogokan untuk melepaskan seseorang,” katanya pada forum bertajuk ‘Rasuah Sudah Menjadi Budaya?’ anjuran Gabungan Jawatankuasa Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam (ACCIN) yang disiarkan secara langsung melalui Facebook ACCIN pada Sabtu.
Mengulas lanjut, beliau berkata, masyarakat perlu diberi pendedahan tentang bahayanya jenayah rasuah.
“Justeru, forum seperti ini penting untuk menyedarkan masyarakat bahawa rasuah itu salah. Sekiranya wujud aktiviti atau ditawarkan rasuah, mereka kena buat laporan,” katanya.
Tambah Mohd Khairul Anwar lagi, amalan rasuah perlu ‘dibersihkan’ bermula daripada peringkat atasan.
“Secara peribadi amalan ini boleh diperangi bermula dengan ‘pembersihan’ di peringkat atasan ke peringkat bawahan. Golongan atasan yang terlibat dengan aktiviti ini perlu ‘dicuci’ terlebih dahulu.
“Pegawai atasan perlu diubah dan bila mereka ini sudah ‘berubah’, Insya-ALLAH yang di bawah juga akan berubah, sekali gus amalan rasuah ini dapat dibendung,” katanya. Sinar Harian.
Read 1308 times
Rate this item
(0 votes)
Bolehkah OKU buta isi borang bantuan dalam talian? [METROTV]

Kuala Lumpur: Semua platform permohonan bantuan dan insentif Covid-19 diumumkan kerajaan perlu disediakan dalam bentuk lebih mesra orang kurang upaya (OKU) terutama golongan masalah penglihatan supaya mereka tidak tercicir menerima manfaat.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Orang Buta Malaysia (MFB), Silatul Rahim Dahman berkata, kebimbangan itu wujud apabila banyak maklumat dikeluarkan setiap hari oleh kerajaan tidak sampai kepada golongan OKU cacat penglihatan berikutan kekangan mereka membaca maklumat dalam Internet kecuali mendengar radio atau menonton televisyen.
"Tambah kritikal apabila ada insentif daripada kerajaan itu perlu dimohon secara dalam talian. Rata-rata OKU penglihatan menghadapi masalah ini.
"Saya bercakap bagi pihak OKU penglihatan dan mungkin juga OKU lain yang mengalami masalah mengakses maklumat," katanya sempena sambutan Hari OKU Sedunia di Pusat Rukun Tetangga Brickfields sempena Hari OKU di sini, tadi.
Beliau berkata, kerajaan perlu mempertimbangkan perkhidmatan tambahan untuk memudahkan golongan OKU terjejas memohon sebarang bentuk bantuan ketika pandemik ini.
"Perkhidmatan untuk OKU memohon segala insentif seperti pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Bantuan Sara Hidup (BSH), Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) dan sebagainya ini amat penting kerana ramai OKU tercicir disebabkan tiada mekanisme untuk mereka memohon.
"Jadi perlu ada sistem perkhidmatan tambahan lebih mesra OKU misalnya melalui telefon yang membolehkan orang buta dapat membuat panggilan kepada pihak lain bagi membantu mengisikan borang secara dalam talian," katanya.
Katanya, kerajaan juga perlu mempertimbangkan kaedah khidmat pemeriksaan dan rawatan ke rumah bagi OKU bergejala Covid-19.
"Saya rasa, bilangan OKU 549,554 di Malaysia ini masih boleh ditangani lebih praktikal jika dibandingkan dengan jumlah 33 juta rakyat kita," katanya.
Dalam sidang media sama, Naib Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Zairudin Hashim berkata, pihaknya mensasarkan kutipan RM100,000 menerusi Kempen Tabung Dana Prihatin bagi projek mencetak dan menerbitkan buku teks sekolah dalam bentuk Braille.
"Projek ini digerakkan ABIM dengan kerjasama MFB bagi mengedarkan buku Sejarah kepada 1,000 pelajar yang mengalami masalah penglihatan di seluruh negara.
"Buat masa ini kita berjaya mengumpul RM10,000 dan kempen ini akan diteruskan hingga pertengahan tahun hadapan," katanya. Sumber & Video: Harian Metro
Read 391 times
Rate this item
(0 votes)
Empat Tuntutan ABIM Sempena Pilihan Raya Sabah.

 

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Negeri Sabah merujuk kepada suasana pilihan raya negeri (PRN) Sabah kali ke-16 yang kini dalam fasa berkempen. 

Kehangatannya dirasakan bermula dengan penamaan calon pada 12 September 2020 yang lalu, dan berakhir dengan kemuncak hari pembuangan undi pada 26 September 2020 akan datang.

PRN Sabah kali ini menyaksikan sejumlah 447 orang calon bakal berentap merebut 73 kerusi bagi seluruh negeri Sabah, dengan jumlah pemilih berdaftar sekitar 1.124 juta orang yang akan menentukan masa depan mereka, iaitu kurang sepuluh hari lagi dari sekarang.

Pihak kami meyakini bahawa pilihan raya yang dijalankan di Sabah kini, merupakan suatu medan bagi memanifestasikan kuasa rakyat dalam menentukan masa depan bersama dengan memilih wakil mereka di Dewan Undangan Negeri (DUN).

Oleh yang demikian, pilihan raya haruslah menjadi suatu medan yang benar-benar telus dan berintegriti. Justeru, keputusan pilihan raya nanti haruslah dihormati kerana ia mencerminkan penghormatan kepada pilihan rakyat.

Namun begitu, Abim Sabah menyatakan kekecewaan kami atas fenomena pengkhianatan terhadap mandat rakyat yang berlaku mutakhir ini, baik di peringkat nasional mahupun di peringkat negeri Sabah, sehingga menuntut kepada pembubaran DUN seterusnya membawa kepada pilhan raya yang terpaksa diadakan dalam suasana negara menghadapi ancaman Covid-19.

Keadaan ini jelas menunjukkan betapa para politikus begitu rakus merebut kekuasaan sehingga sanggup menggadai prinsip dan nilai serta mengkhianati mandat rakyat. Adakah mereka menganggap bahawa rakyat boleh diperlakukan sewenang-wenangnya?

Hampir 80 peratus calon yang bertanding bagi PRN Sabah kali ini berusia 40 tahun ke atas dengan calon paling tua berusia 75 tahun. Muka-muka lama dengan budaya politik lama masih membayangi medan siasah Sabah. Adakah kita masih mampu mempercayai para politikus yang sekian lama “bermain wayang” di persada politik tanah air ini?

Oleh yang demikian, Abim Sabah, mewakili sebahagian segmen belia dan anak muda Sabah, dengan ini menyenaraikan empat hasrat dan tuntutan sempena PRN Sabah kali ini:

Pertama, “Katakan tidak kepada politik kotor”: 

Kami mendesak calon-calon yang bertanding sama ada mewakili parti-parti politik ataupun bebas supaya meninggalkan budaya politik kotor yang selama ini menjadi norma dalam pilihan raya seperti rasuah, samseng, fitnah dan budaya politik tidak matang. Fokus kepada perancangan untuk berkhidmat kepada rakyat.

Kedua, “Hormat mandat rakyat”:

Kami memberi amaran kepada calon-calon yang bertanding agar menghormati mandat rakyat sekiranya terpilih sebagai wakil rakyat, dan jangan sewenang-wenangnya berubah menjadi “katak jijik” yang “melompat” dan mengkhianati amanah dan kepercayaan yang diberikan. Rakyat bukan mainan, dan jangan sesekali menyangka bahawa rakyat boleh dibodohkan. Rakyat Sabah mempunyai karamah insaniah (kemuliaan insan) yang wajib dihormati dan dipelihara.

Ketiga, “orang muda mesti turun mengundi”:

Kami menyeru golongan muda khususnya belia berusia dalam lingkungan umur 21 hingga 40 tahun yang merangkumi 43.74 peratus daripada keseluruhan pemilih berdaftar, agar turun mengundi pada 26 September 2020 ini, dan bersatu hati dalam merubah landskap politik Sabah.

Walaupun kecewa dan muak dengan situasi politik negeri ini, namun jangan berputus asa. Laungkan suara kita dan tunjukkan kuasa kita!

Keempat, “hukum calon korup, undi calon berwibawa”:

Kami menggesa para pemilih dan pengundi di kesemua 73 DUN Sabah agar menghukum para politikus korup dengan memilih calon-calon yang berwibawa, setia, ikhlas, fokus untuk berkhidmat, berintegriti, dan hormat kepada rakyat.

Jangan beri muka kepada “politikus muka lama yang zaman-berzaman korup”. Pilihlah mereka yang berwibawa, serta calon-calon wajah baharu yang segar dan kompeten.

Sehubungan dengan itu, dalam tempoh berbaki beberapa hari lagi menjelang hari pembuangan undi, Abim Sabah bersama-sama para aktivis anak muda serta organisasi berbasis belia dan kepemudaan di Sabah akan berusaha sebaik mungkin untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat khasnya generasi muda untuk sama-sama merealisasikan kesemua hasrat dan tuntutan yang disenaraikan seperti yang tersebut.

Beberapa siri aktiviti sedang dan akan dijalankan sepanjang tempoh kempen ini, termasuklah kempen anak muda keluar mengundi #SBHBGKT, pengaturan tampungan tambang penerbangan bagi warga Sabah balik mengundi, mendukung calon-calon anak muda berwibawa rentas parti, ceramah pendidikan demokrasi dan kewarganegaraan, dan melibatkan seramai mungkin anak muda Sabah dalam memahami proses pilihan raya.

Dalam kesempatan ini juga, pihak kami berhasrat mempromosikan sebuah filem pendek terbitan Abim berdurasi 6:46 minit berjudul “Buang” yang memberi mesej betapa pentingnya penglibatan rakyat dalam pilihan raya (akses di https://youtu.be/uL3zVWGMguI).

 

 Pemuda pemudi semua marilah, bangunlah bersatu semua!


MOHD NUR HILMIE MILUS ialah yang dipertua Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Negeri Sabah.

Sumber: Malaysia Kini

Read 602 times
Rate this item
(0 votes)
Campaign To Raise Funds For Braille History Books

 

Imran Ariff 

KUALA LUMPUR: The Malaysian Foundation for the Blind (MFB) and the Muslim Youth Movement Malaysia (Abim) today launched a fundraising campaign to translate, print and distribute history books in braille for visually handicapped students.
Abim vice-president Zairudin Hashim said the initial target of the campaign is RM100,000, which will be used to produce and distribute the text books.
“Most of the books cost around RM90. They are quite expensive and usually only last one or two months as they can easily get damaged and need replacement,” he said.
If more than RM100,000 is raised, he said, Abim and MFB can use the additional funds to conduct a roadshow advocating for the rights of the blind community.
 tabung braille
“We tend to see disabled people as people we need to give money to, but actually, there are many who contribute to our society, so we need to understand they have the potential to give to the country.
“As fellow Malaysians, we need to make sure we don’t forget them.”
MFB founder Silatul Rahim Dahman said this initiative was important for blind students.
“If their needs are not met, they are going to face a lot of difficulties in their studies,” he said.
He hoped the fund will not just produce braille books but also raise awareness on the needs and rights of blind.
“People will not understand our actual problems, feelings and difficulties unless they are disabled, but nobody wants to be disabled. That is the dilemma we often face with the public.”
mesin taip braille
 
Silatul also wants to produce and distribute “books of the general order”, so that blind people can learn about their rights.
The books will initially be produced in Malay, but they hope to produce texts in other languages in the future. Sources: Free Malaysia Today.
Read 633 times
Rate this item
(0 votes)
ABIM Selar Amalan Surat Sokongan Politik

 

RAIHAM MOHD SANUSI | | 22 Ogos 2020

SHAH ALAM - Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menyelar amalan penggunaan surat sokongan politik untuk meraih jawatan seperti dilakukan Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz dan dipersetujui Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Presiden ABIM, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, tindakan Ikmal Hisham mendapatkan sokongan bosnya itu agar anaknya dilantik sebagai ahli lembaga pengarah dalam Pharmaniaga Bhd mengakibatkan berlakunya situasi kelompok tertentu sahaja yang meraih peluang ekonomi secara semberono.

Menurutnya, tindakan itu juga menafikan ruang serta potensi mobilisasi sosial dalam kalangan rakyat untuk mencapai tahap hidup yang lebih baik.

"ABIM menyelar tindakan tersebut kerana ia terus menjadi kesinambungan kepada kegagalan memartabatkan orang Melayu dan rakyat secara keseluruhan.

"Tindakan sebegini adalah petunjuk yang telah mengabsahkan (mengesahkan) bahawa agenda Melayu telah dimanipulasi untuk membentuk kelompok Melayu elit dan kerangka feudal Melayu, yang akhirnya tidak memberikan apa-apa keuntungan ataupun meningkatkan taraf ekonomi orang Melayu itu sendiri," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Muhammad Faisal berkata, amalan surat sokongan itu dilihat sebagai penerusan kepada pencemaran tindakan afirmatif dalam agenda mengangkat martabat orang Melayu yang disandarkan pada hak istimewa orang Melayu dan bumiputera sepertimana termaktub dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

"Perkara ini telah mendapat kritikan sepertimana diutarakan Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid bila mana kuasa-kuasa tertentu seperti pemberian lesen dan pelantikan tertentu terbuka untuk disalahguna golongan Melayu tertentu.

"Maka ia akan merencatkan agenda meningkatkan taraf sosio-ekonomi orang Melayu dan bumiputera," katanya.

Salinan surat sokongan ditulis Ikmal Hisham yang dikatakan meminta anaknya dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Pharmaniaga tular di media sosial semalam (gambar atas).

Surat ditujukan kepada Menteri Pertahanan bertarikh 5 Jun 2020 itu turut tertera tulisan tangan Ismail Sabri yang diminitkan kepada Pengerusi Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dengan mengatakan beliau bersetuju dengan cadangan itu.

Bagaimanapun, Ismail Sabri hari ini menafikan berlaku salah guna kuasa oleh timbalannya dalam isu mendapatkan sokongan bagi melantik anaknya sebagai ahli lembaga pengarah Pharmaniaga.

Menurut Ismail Sabri, tindakan Ikmal Hisham itu mendapatkan surat sokongan daripada beliau adalah satu perbuatan biasa yang selalu dilakukan pelbagai pihak. Artikel Penuh : Sinar Harian

Read 529 times
Rate this item
(0 votes)
Golongan B40 terima impak besar akibat Covid-19: Dr.Muhammed Khalid

 

KUALA LUMPUR - Golongan bawahan dan berpendapatan rendah di negara ini seperti peniaga kecil, pelajar dan graduan akan menerima kesan ekonomi susulan pandemik koronavirus (Covid-19).

Ahli Lembaga Pemegang Amanah Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Dr Muhammed Abdul Khalid berkata, berdasarkan data bermula Februari sehingga Jun, jumlah peratusan tidak bekerja meningkat dan kadar pengangguran dicatatkan sebanyak 4.9 peratus.

"Daripada angka ini, ia merupakan jumlah tertinggi dalam tempoh 30 tahun. Kumpulan terkesan yang pertama ialah golongan bekerja sendiri dan berpendapatan rendah di mana terdapat 2.3 juta orang. Kedua ialah kanak-kanak daripada soal pendidikan dan nutrisi makanan dan ketiga ialah graduan yang baru keluar dan ingin mencari pekerjaan.

"Golongan 'Mak Cik Kiah' ini kalau dia tidak boleh buka kedai, dia akan hilang pendapatan dan modalnya tidak boleh digandakan. Tidak seperti mereka makan gaji, walaupun kehilangan pekerjaan, untuk tempoh enam bulan ada skim yang mampu membantu mereka," katanya pada Live Facebook Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) bertajuk 'Ekonomi Rakyat Pasca Covid-19' di sini hari ini.

Muhammad berkata, isu nutrisi makanan dalam kanak-kanak terutama pelajar di beberapa negeri seperti Kelantan, Terengganu dan Pahang menjadi antara krisis utama kepada negara pada masa sekarang.

"Jika sebelum ini, setiap pagi pelajar-pelajar yang terpilih di bawah Program Rancangan Makanan Tambahan (RMT) akan mendapat makanan dan nutrisi yang mencukupi sebelum memulakan pembelajaran. Terdapat kira-kira 500,000 pelajar yang menerima manfaat ini.

"Selain itu soal pendidikan pula kalau kita lihat sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini, 90 peratus pelajar di negeri-negeri miskin seperti Kelantan, Kedah dan Sabah tidak mempunyai komputer riba bagi tujuan pembelajaran. Isu pembelajaran ini kesannya panjang," katanya.

Selain itu, beliau berkata, seramai 175,000 graduan yang menamatkan pengajian memasuki pasaran buruh.

"Apabila ekonomi menguncup, peluang pekerjaan juga terjejas. Mereka ini akan tertekan kerana syarikat tidak melabur dan sediakan peluang pekerjaan," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, impak Covid-19 kepada ekonomi Malaysia lebih buruk berbanding krisis ekonomi 1998 dan 2008 apabila ramai golongan bawah tertekan dengan keadaan semasa.

"Sektor ekonomi negara tidak berkembang dengan baik dan menguncup. Kedua, ekonomi Malaysia sebanyak 40 peratus ialah daripada pelaburan luar. Jika negara luar tidak rancak, kita juga akan seperti mereka," katanya.

Ditanya adakah jurang kaya dengan miskin semakin melebar, Muhammad berkata, jurang berkenaan sudah melebar sejak 2016 hingga 2019 lagi dan apabila Covid-19 ini melanda ia akan semakin bertambah.

"Peratusan B40 akan semakin meningkat dan T20 akan kekal kerana tidak begitu terkesan sebagaimana golongan bawahan ini.

"Kadar kemiskinan juga akan meningkat kerana peluang pekerjaan semakin kecil dan ditambah dengan jumlah mereka menganggur dan kehilangan pekerjaan. Ini perkara yang perlu diperhalusi dan dilihat sebaik mungkin oleh semua pihak terutama kerajaan," katanya. Sumber Berita & Gambar:- Sinar Harian. Video Forum boleh tonton pada poster di bawah.

dr muhammed khalid video

 

 

Read 421 times
Rate this item
(0 votes)

What I Learned From ABIM

Aug 12, 2020
Hit: 420
What I Learned From ABIM

 

ALL THE PIECES MATTER

Thursday, 06 Aug 2020
By Nathaniel Tan
TODAY, the sixth of August, is the Muslim Youth Movement Malaysia’s (Abim) 49th anniversary.
In the past year or so, I’ve gotten to know the organisation and its leaders quite well. Long story short, it’s been a fascinating and inspiring journey.
I’ll share three things I’ve learned from Abim for now: successful models of grassroots activism, the ways in which religion can play a positive role in activism and governance, and the value of personal bonds in a movement.
Before I continue, it is very much worth noting that a lot of these qualities and lessons can be found in other similar organisations and movements – be it other religious-based movements like Pertubuhan Ikram Malaysia, or secular grassroots movements like Liga Rakyat Demokratik.
I assume none of the rest are celebrating their anniversary today as well, so I hope it’s okay if I focus on the one organisation here.
The initial model that inspired the founding of many movements like Abim is of course that of the Muslim Brotherhood in Egypt.
The Muslim Brotherhood is not without controversy, and the many similar organisations founded across the world share different levels of affiliations with the Muslim Brotherhood today.
A defining feature of these movements mirrors the manner in which Islam emphasises being an all-encompassing way of life, in that it is common for these movements to be involved in a wide array of activities.
These include, but are not limited to, the founding of institutions of learning (from preschools to universities), hospitals, charities, social service centres, and so on. (It is worth noting that PAS operates in this manner as well, and in this sense is extremely different from any other political party in Malaysia).
What makes these organisations a little different from many which work in a similar space within civil society is the manner in which they are financially self-sustaining. In this regard, they are perhaps more similar to social enterprises than to “NGOs”, as we commonly understand the term.
I think this is an important and very useful quality, in forming a long term, sustainable movement. It is a completely different model than having to rely on grants, charity, or other types of handouts, and imbues the organisation with a certain degree of pride and dignity that inspires a particular type of confidence amongst its members.
I might summarise my second point in the saying: “You Islam, I okay”.
I believe Islamophobia is a very real thing, especially among non-Muslims (like myself) in Malaysia.
I’m not saying that there aren’t people here and around the world who do try to force their religion on you in insidious ways. It happens with Muslims, just as it happens with Christians and various other religions in pockets all over the world.
That said, I think it is always, always helpful to not paint everyone who shares a label with the same brush.
One of my more profound experiences with Abim was accompanying them in the delivery of some food aid during the movement control order (MCO) period.
This was one of a regular set of engagements that Abim has had with the NGO Pertubuhan Pembangunan Kebajikan dan Persekitaran Positif Malaysia (SEED), which describes itself as the “first trans-led community based organisation in Malaysia”.
SEED has an office in an area of Chow Kit (in Kuala Lumpur) some might describe as seedy, and serves communities like transgenders and “women of socially excluded communities”.
These are not the types of people that you would imagine an Islamist organisation going out of its way to help.
I can personally bear witness to the fact that there was no preaching, no handing out of pamphlets, and no attempting to convert or get people to “repent”. (I imagine there is no way SEED would have let them do that anyway).
There was only the giving out of very large boxes (sponsored by other donors in this case, I believe) of food and supplies – boxes that I was nowhere near strong enough to help carry for the entirety of the time.
I think the experience was just one of many I had that really ran counter to the narrative that all Islamic organisations are the same, that they all want to convert you, and so on.
This was one of many times that I saw a focus on Islamic principles and values, rather than the outward manifestations and trappings. I saw firsthand so many times the emphasis on compassion and aid to all who suffer – not just all who look or talk like them, or shared the same beliefs.
I think religious revivalism is a very real phenomenon – but also not necessarily one that needs to be as polarising as it has been in the past. As what may be a growing number of Malaysians are putting religion in the centre of their lives, it is vital that we continue to build bridges and recognise the common humanity between those who have different views on religion and secularism.
Thus far, I have found the people at Abim to be amazing partners in this endeavour, and I think if you take the time to get to know them yourselves, you are likely to have a similar experience.
I have spent a fair amount of time reflecting on and experiencing firsthand how movements and organisations work.
I confess, I’ve sat through countless meetings where I’m quietly watching mini ego wars and power plays unfold, thinking to myself this group is not really going anywhere – and seeing firsthand how trust deficits really scuttle even the best intentions.
Abim’s leaders are nowhere near perfect. I’m not here to over romanticise them, or paint them as some sort of angels.
But what I have observed is the value of being together, working towards the same goals, for a long time. What I’ve really been moved by is the degree to which their leaders trust each other, and truly see each other as part of a family and community.
This is not something one whips into existence overnight. It is borne from having gone through thick and thin together for years, or sometimes even decades. It creates strong personal bonds, and a feeling that you do this work not just for yourself or for the nation, but for your brothers and sisters as well.
I’ve also reflected on what kind of people are drawn to what type of organisation.
Political parties are often a route to fame and riches. There are no riches, and very little fame, in an organisation like Abim. There is pretty much only work – and a somewhat endless supply of it.
The flip side of that of course, is that it tends to attract a certain type of person – the type of person who is more interested in trying to contribute some good to the world around them, rather than making a quick buck.
As alluded to in my first point, this does not mean they are financially naive. It just means that if huge sums of money are the most important thing in your life, you’d be pretty stupid to devote your time to an organisation like Abim.
Read 420 times
Rate this item
(0 votes)

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) merujuk kepada tempoh moratorium enam bulan untuk bayaran pinjaman yang diumumkan yang bakal berakhir pada September 2020.

ABIM beranggapan moratorium ini telah memberi kelegaan kepada rakyat ketika menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) khususnya apabila aktiviti ekonomi tidak dapat bergerak.

Namun, ABIM khuatir rakyat masih belum bersedia untuk menghadapi fasa selepas tempoh moratorium berakhir untuk membayar semula komitmen pinjaman terutama golongan pekerja yang telah dibuang pekerjaan dan hilang pendapatan susulan pandemik Covid-19.

Justeru, ABIM menyarankan supaya tempoh moratorium ini dilanjutkan ke tempoh yang bersesuaian selari dengan indokator keberhasilan pakej Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA).

Berdasarkan statistik, kadar pengangguran di Malaysia adalah di paras 3.9 peratus atau sekitar 610,000 orang pada bulan Mac 2020.

Selain itu, unjuran Jabatan Perangkaan Malaysia pada 14 Mei 2020 menunjukkan kadar pengangguran dijangka akan terus meningkat kepada 5.5 peratus atau lebih 860,000 orang penganggur untuk keseluruhan tahun 2020.

Berdasarkan dokumen yang dinyatakan di dalam PENJANA, Program Insentif Pengambilan Pekerja telah diperuntukkan berjumlah RM1.5 bilion. Ia adalah bagi menggalakkan pengambilan pekerja oleh majikan untuk memberi pekerjaan kepada golongan penganggur dan belia.

Selain itu, terdapat juga beberapa inisiatif lain termasuklah program latihan dan penempatan, program peningkatan kemahiran (upskilling) di dalam industri dan lain-lain yang berkaitan untuk memastikan rakyat mendapat pendapatan.

Walaubagaimanapun, ABIM berpandangan program-program untuk memberi semula pekerjaan buat rakyat yang telah diberhentikan kerja ini harus mempunyai tempoh sasaran keberhasilan yang jelas dan tepat, dalam masa sama tempoh sasaran kejayaannya harus selari dengan inisiatif meringankan bebanan komitmen rakyat termasuk tempoh moratorium.

Ini penting kerana ABIM merasakan waktu yang amat sesuai untuk ditamatkan tempoh moratorium adalah selepas ekonomi rakyat dapat diberdayakan sebaiknya berdasarkan petunjuk dari hasil perancangan pakej-pakej ekonomi yang dicadangkan kerajaan.

Dalam pada itu, ABIM juga menyarankan agar pihak kerajaan melanjutkan insentif lain yang turut penting seperti subsidi upah kepada majikan oleh Perkeso hingga Disember tahun ini untuk memastikan majikan dapat meneruskan penggajian pekerja sedia ada dalam situasi ekonomi yang tidak menentu.

Menerusi pelanjutan inisiatif sebegini, ia dapat membantu kerajaan mencapai garis hala tuju ekonomi semasa khususnya bagi memastikan isu pengangguran dapat dibendung dengan baik seterusnya merancakkan kembali aktiviti ekonomi secara sistematik apabila rakyat beroleh pendapatan.


MUHAMMAD FAISAL ABDUL AZIZ adalah Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Sumber:- Malaysia Kini. 

Read 539 times
Rate this item
(0 votes)
Pinda segera hukuman berat untuk pemandu mabuk: ABIM

 

SHAH ALAM - Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menggesa kerajaan agar segera meminda undang-undang supaya hukuman lebih berat dikenakan terhadap pemandu mabuk.

Presiden ABIM, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, jumlah kes kemalangan yang didakwa berpunca daripada kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol semakin meruncing termasuk sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.
Menurutnya, ABIM memandang serius perkara tersebut yang menggugat kesejahteraan pengguna jalan raya lain.
"Menerusi laporan berita semasa, seolah-olah kes-kes sebegini semakin meruncing dan memerlukan satu tindakan penyelesaian yang tuntas dari pihak berkuasa.
"Justeru, bagi memelihara keselamatan seluruh pengguna jalan raya, ABIM menegaskan bahawa sudah tiba masanya pihak berkuasa bertindak untuk mengetatkan lagi hukuman ke atas pemandu yang dinyatakan.
"Ini termasuk dengan meminda Seksyen 45 A Akta Pengangkutan Jalan 1987 dengan meletakkan hukuman hilang kelayakan memandu seumur hidup mandatori bagi kesalahan tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Selain itu, Muhammad Faisal berkata, hukuman sesi pemulihan jangka panjang wajar dikenakan ke atas pesalah terbabit.
Menurutnya, undang-undang jalan raya di Singapura memperuntukkan hukuman lebih berat berbanding negara ini.
"ABIM menegaskan bahawa saranan ini telah berkali-kali dikeluarkan oleh pihaknya termasuk pada 24 Januari lalu sebagai mewakili kebimbangan dan keresahan masyarakat dalam isu ini.
"ABIM juga akan bersama-sama Friendship Group of Inter Religious Services (FGIS) untuk meneruskan program kesedaran berkaitan 'Drugs, Alcohol, Relationship, Time-management & Smoking' (DARTS).
"Ini salah satu fokus utama untuk membendung masalah alkohol dalam kalangan masyarakat tanpa mengira agama dan bangsa," katanya.
 
 
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
Read 783 times
Rate this item
(0 votes)
COVID-19: ABIM Seru Umat Islam Berdoa & Jaga Kesihatan Diri

SERUAN MENJAGA KESELAMATAN DAN KESIHATAN

Assalamu'alaikum warahmatullah wabarakātuh.

Di saat penularan Korona Virus (COVID-19), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menyeru untuk kita sama-sama menjaga kesihatan diri seperti yang digariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Amalkan budaya membasuh tangan dengan bersih, dan elakkan buat sementara waktu ke tempat tumpuan yang melibatkan ramai orang.

Di samping itu, amalkan doa Nabi Muhammad ṣallAllāhu ‘alayhi wa sallam untuk kesejahteraan, keselamatan dan kesihatan.

Semoga Allah Subhanahu wa-ta’ala melindungi kita semua, insya-Allah.

Read 1196 times
Rate this item
(0 votes)
  •  Start 
  •  1 
  •  End 
Page 1 of 8

Siaran Media

GPM Salur Sumbangan Peralatan Kesihatan Bantu
Oleh: Syahrir Azfar Bin Saleh, Ketua Pegawai Operasi, Global Peace Mission (GPM) Malaysia ...
Krisis Perlembagaan Dan Demokrasi Berparlimen:
Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) merujuk kenyataan yang dikeluarkan oleh Yang Berbahagia Peguam ...
ABIM Rintis Waqaf Tenaga Solar Di KDH.
  5 Mei 2021, Kajang : - ABIM tekankan fokus untuk isu Hijau bukan hanya menyentuh isu ...
Jangan Sampai SOP Raya Dua Darjat
  Sumber : Sinar Harian SHAH ALAM - Kerajaan digesa memberi jaminan bahawa tiada amalan ...
Masyarakat Orang Asli Setia Mendampingi Alam
  22hb April 2021 (Khamis): Hari Bumi Sedunia disambut 22hb April setiap tahun. Hari Bumi ...
100 Komuniti OKU Penglihatan Terima Sumbangan KSSB
  3hb April 2021 (Jumaat):  Saat hari ini kita menerima suatu pemberian, ada suatu ...
Kempen Seorang Sekampit Beras Sasar Bantu 7,000
Kosmopolitan Islam Dan Teras Pembinaan Bangsa
Oleh:- Muhammad Faisal Abdul Aziz                ...

#Akhbar #TV

GPM Salur Sumbangan Peralatan Kesihatan Bantu
Oleh: Syahrir Azfar Bin Saleh, Ketua Pegawai Operasi, Global Peace Mission (GPM) Malaysia ...
Krisis Perlembagaan Dan Demokrasi Berparlimen:
Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) merujuk kenyataan yang dikeluarkan oleh Yang Berbahagia Peguam ...
ABIM Rintis Waqaf Tenaga Solar Di KDH.
  5 Mei 2021, Kajang : - ABIM tekankan fokus untuk isu Hijau bukan hanya menyentuh isu ...
Jangan Sampai SOP Raya Dua Darjat
  Sumber : Sinar Harian SHAH ALAM - Kerajaan digesa memberi jaminan bahawa tiada amalan ...
Masyarakat Orang Asli Setia Mendampingi Alam
  22hb April 2021 (Khamis): Hari Bumi Sedunia disambut 22hb April setiap tahun. Hari Bumi ...
100 Komuniti OKU Penglihatan Terima Sumbangan KSSB
  3hb April 2021 (Jumaat):  Saat hari ini kita menerima suatu pemberian, ada suatu ...
Kempen Seorang Sekampit Beras Sasar Bantu 7,000
Kosmopolitan Islam Dan Teras Pembinaan Bangsa
Oleh:- Muhammad Faisal Abdul Aziz                ...
Our website is protected by DMC Firewall!