Sinar Ramadhan 1438H

Instagram Rasmi ABIM Featured

Jul 17, 2017
Hit: 9
Written by
Read 9 times
Rate this item
(0 votes)

Agihan Sumbangan KSSB (Edisi Syawal) Diteruskan Featured

Jul 10, 2017
Hit: 25
Written by
Agihan Sumbangan KSSB (Edisi Syawal) Diteruskan

Pada tarikh 8hb julai 2017 (Sabtu), Alhamdulillah, selepas mendapat sambutan baik daripada pelbagai pihak pada bulan Ramadhan lalu, Kempen Seorang Sekampit Beras (KSSB) Syawal pula diteruskan. Kali ini bertempat di Kampung Orang Asli Serendah, 64 orang keluarga Muslim menerima bantuan, hasil sumbangan rakyat Malaysia yang budiman. . Program ini diteruskan; supaya pada bulan Syawal pun, mereka yang memerlukan, merasai bahawa masih ada yang sayang dan prihatin terhadap mereka. . Anda hulurkan, kami sampaikan! :) . .. .. Bismillahirrahmaanirrahim. . Sumbangan atas talian : www.billplz.com/kssb .. Deposit tunai/ pindahan wang : . Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Bank Islam : 14023010030552 E-Mel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read 25 times
Rate this item
(0 votes)

ABIM Abadikan Legasi Hamka Di Maninjau Featured

Jul 10, 2017
Hit: 25
Written by
ABIM Abadikan Legasi Hamka Di Maninjau

7-10 Julai 2017:- Alhamdulillah, Sdr. Muhammad Faisal Abdul Aziz (Setiausaha Agung ABIM), telah ke Sumatera Barat, untuk lawatan sambil belajar ke beberapa projek pembangunan masyarakat serta pendidikan di sekitar Kota Padang, Bukit Tinggi, Pariaman dan Maninjau. .

Sementelah, beliau dan para delegasi turut mengunjungi Muzium Rumah Kelahiran HAMKA di Maninjau, Sumatera Barat. Di Muzium bersejarah ini, terdapat Kutub Khanah yang dibina oleh ABIM ketika era Presiden ABIM ke-4, iaitu Tuan Haji Ahmad Azam Ab Rahman. Gambar-gambar ketika Program Jejak Ulama Buya HAMKA (pada Julai 2004) anjuran ABIM turut dipaparkan di muzium tersebut. .

Sesungguhnya, Buya HAMKA digelar 'Bapa Sejuta Umat' - setiap hari ketika hayatnya, menerima 10-15 orang tetamu yang mengadu hal dan meminta tausiyah nasihat tanpa sebarang upah. . Malah, Buya Hamka yang mengeluarkan duit dan diberi kepada tetamu yang miskin; sebagai kos perjalanan pulang. . Delegasi turut menziarahi Muzium Rumah Kelahiran Bung Hatta, Proklamator Republik Indonesia, di Bukit Tinggi. . Semoga ALLAH SWT merahmati kedua-dua tokoh pejuang Nusantara ini. Al-Fatihah sekudusnya. . Innalillahi wainna ilaihi rajiun. .

Read 25 times
Rate this item
(0 votes)

Street Dakwah Smile ABIM Pahang Featured

Jun 10, 2017
Hit: 14
Written by
Street Dakwah Smile ABIM Pahang

10 Jun 2017 - Program Sinar Ramadan 1438H ABIM Pahang disemarakkan dengan penganjuran Program SMILE (Street Dakwah) dan Hospital Visit. Program yang digerakkan oleh ahli-ahli Usrah Muslimah Garden (UMG WUC) bermula jam 2.00 petang di Terminal Sentral Kuantan (TSK). Interaksi bersama orang ramai di TSK berkongsi pengetahuan mengenai kelebihan

 

bulan Ramadan dan keagungan Al-Quran. Program diteruskan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) dengan aktiviti Hospital Visit. Pesakit-pesakit diziarahi dan disantuni oleh para peserta bagi memberikan keceriaan kepada pesakit-pesakit.

Read 14 times
Rate this item
(0 votes)
Isu Kelulusan Bahasa Melayu Untuk Doktor : Kerajaan Jangan Tutup Mata Tentang DLP

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) merujuk kenyataan terbaharu yang dikeluarkan Timbalan Perdana Menteri , Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menegaskan bahawa Jemaah Menteri menarik balik kelonggaran terhadap syarat lulus mata pelajaran Bahasa Melayu (BM) untuk pegawai perubatan lantikan kontrak.

ABIM menyambut baik keputusan tersebut dan menegaskan bahawa tanggungjawab kerajaan untuk memelihara dan memartabat Bahasa Melayu adalah tuntutan Perlembagaan Persekutuan seperti termaktub dalam Perkara 152. Merujuk kepada ketetapan, ABIM juga menuntut agar usaha mendaulat Bahasa Melayu oleh pihak kerajaan untuk tidak hanya terhad semata-mata untuk sektor perkhidmatan dan perjawatan semata-mata.

Paling utama; usaha mendaulatkan Bahasa Melayu perlu dimaknai dengan memastikan ia tidak dipinggirkan fungsinya dalam sistem pendidikan kebangsaa. Ini termasuk dengan memastikan Bahasa Melayu terus berfungsi sebagai bahasa pengantar utama untuk subjek-subjek di sekolah aliran kebangsaan.

Tuntutan ini ABIM usulkan dengan merujuk Perkara 152 (6) Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukan bahawa “maksud rasmi” adalah apa-apa maksud Kerajaan, sama ada Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri, dan termasuklah apa-apa maksud sesuatu pihak berkuasa.

Justeru, adalah menjadi tanggungjawab utama kerajaan secara khususnya menerusi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk sentiasa mengangkat, memartabat serta memelihara Bahasa Melayu . Tanggungjawab tersebut termasuklah mengembalikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dalam subjek Sains dan Matematik di semua sekolah aliran kebangsaan.

ABIM berpandangan, sebarang usaha untuk menggantikan bahasa Melayu dengan Bahasa asing sebagai medium pembelajaran sekolah kebangsaan adalah satu pengkhianatan terhadap perkara 152 Perlembagaan Persekutuan.

Justeru sekiranya, pihak kerajaan mahu memperkenalkan dasar Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar bagi subjek tertentu seperti Dual Language Programe (DLP), ia harus dilaksanakan hanya sebagai subjek tambahan atau elektif sebagai pilihan tambahan tanpa perlu mengorbankan pembelajaran subjek-subjek utama yang dibuat menerusi medium Bahasa Melayu.

Keluhuran Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan perlu dihormati semua pihak dengan memahami secara komprehensif peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan kerana ia berasaskan falsafah dan tujuan serta maksud agar masyarakat dididik dan digerakkan berasaskan nilai-nilai yang termaktub di dalamnya.

Muhammad Faisal Abdul Aziz Setiausaha Agung Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

Read 35 times
Rate this item
(0 votes)

ABIM Dan Keranda 152 Featured

Jul 05, 2017
Hit: 44
Written by
ABIM Dan Keranda 152

Oleh Zairudin Hj Hashim, Exco Media, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

1. Keranda 152 diusung buat kali pertama pada 3hb Mac 1967 di bangunan Parlimen, Jalan Mahameru, Kuala Lumpur, apabila kerajaan tidak menepati janji untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dan bahasa dalam bidang kehakiman.

2. Pada 7hb Mac 2009, Keranda 152 diusung sekali lagi buat kali kedua sebagai bantahan terhadap isu PPSMI, dari Masjid Negara ke Istana Negara, Kuala Lumpur.

3. Selanjutnya, Keranda 152 diusung buat kali ketiga pada 26hb Mac 2016 di hadapan Masjid Jamek, Kuala Lumpur, bagi membantah Program DLP, yang dilihat sebagai ‘penjenamaan semula’ PPSMI.

4. Pada 9hb April 2016, satu lagi perhimpunan aman dianjurkan bagi membantah Program DLP di Padang Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur. 4.1. Hakikatnya, Program DLP hanya diumumkan oleh YAB Perdana Menteri menerusi pengumuman bajet (belanjawan) pada tahun 2016. 4.2. Hal ini menyebabkan para pejuang bahasa dan NGO menerusi ‘Gerakan Mansuh PPSMI-Bantah DLP’ (GMP) membuat bantahan menerusi pelbagai saluran, bagi menyuarakan keprihatinan rakyat terbanyak.

5. Sama ada menerusi penulisan artikel, surat, penerbitan buku, dan pertemuan dengan pimpinan UMNO, PAS, PKR dan AMANAH, semua dilakukan atas kecintaan terhadap Bahasa Melayu.

6. Malahan, pertemuan 11hb Februari 2016 (Khamis), Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Sdr. Mohamad Raimi Ab Rahim, bersama delegasi bijak pandai Melayu, mahaguru bahasa, sasterawan, budayawan dan saintis mengadap Baginda Sultan Perak, DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, Sultan yang bijaksana - membincangkan masa depan anak bangsa.

7. Pada 25hb Februari 2016 (Khamis), Presiden ABIM, Sdr. Raimi serta tokoh bahasa, Prof Emiritus Abdullah Hassan, telah menyertai Program “My Great Debate” anjuran Pesuruhanjaya Tinggi British di Malaysia dengan kerjasama BFM Radio, University Nottingham Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia dan National Building School diadakan di Dewan Senat, UTM. 7.1. D.Y.M.M Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah, Permaisuri Johor telah berkenan berangkat bercemar duli ke Majlis Perdebatan ini.

9. Sesungguhnya, kita tidak menentang penguasaan lebih daripada satu bahasa.

10. Malahan, kita menyokong High Immersive Programme (HIP); untuk memperkasakan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar.

11. Namun, kita menentang pembelajaran dan pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris menerusi DLP; kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

12. Di samping itu, kajian telah membuktikan bahawa PPSMI (dan kini DLP) bukan sahaja tidak membantu memperkasakan Bahasa Inggeris. Malah, prestasi murid dalam subjek Sains dan Matematik juga merosot.

Read 44 times
Rate this item
(0 votes)
Syarat Lulus Bahasa Melayu :- Kementerian Kesihatan Malaysia Harus Hormati Perlembagaan Persekutuan

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) merujuk kenyataan terbaharu yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memberi kelonggaran kepada syarat kelayakan Lulus Bahasa Melayu (BM) peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi menjalani latihan siswazah selama 2 tahun dengan Kementerian tersebut.

ABIM menegaskan bahawa kelonggaran ini amat tidak berasas kerana ia tidak didokong dengan alasan yang munasabah. Bahkan kelonggaran ini jelas bercanggah dengan semangat dan peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan bahawa Bahasa Melayu adalah bahasa Kebangsaan dan merupakan bahasa rasmi Persekutuan.

Perkara 152 (6) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa “maksud rasmi” adalah apa-apa maksud Kerajaan, sama ada Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri, dan termasuklah apa-apa maksud sesuatu pihak berkuasa.

Justeru, adalah menjadi tanggungjawab utama kerajaan menerusi kementerian-kementerian untuk sentiasa mengangkat, memartabat serta memelihara Bahasa Melayu termasuklah dengan melaksanakan syarat-syarat tertentu seperti syarat Lulus Bahasa Melayu (BM) mengikut standard tertentu untuk penyerapan sebagai kakitangan di mana-mana jabatan kerajaan sama ada secara tetap mahupun kontrak.

Read 94 times
Rate this item
(0 votes)
Celebrating Eid in The Spirit of Love and Equality

 

Improving quality of lives, rebuilding human characters and upholding equal dignities of human beings are the main philosophies derived from the fasting concept during Ramadhan. Allah said in the Quran :  

O you who believe! Fasting is prescribed to you as it was prescribed to those before you, so that you may attain Taqwa (righteous)” Al-Baqarah: 183.        

Renowned scholar, Sheikh Muhammad Rashid Ridha in his Quranic translation and commentary “Al-Manar” described that the reason behind the obligation to fast was for the benefits of mankind. He outlined two main points- first was to develop the feeling of mercy and love towards the poor and the oppressed, and second, to make people realise the equal status between human beings. In order to understand the journey of human lives filled with oppression, injustice, and discrimination towards the underprivileged, these feelings must be inculcated in the minds of Muslims in the form of training to re-educate human character and self-discipline. This intensive training concept granted by Allah is a grand mechanism to coach humans which is repeated every single year to keep the subject fresh.    

The utmost feeling of love and mercy towards the poor and the needy can only be achieved by sharing the experience of hunger and thirst in the most literal sense. This will subsequently prompt us to empower the society as a whole by lending help to those in need. 
 
Similarly, in the context of equality, the term can only be given life when we have reached the deepest understanding of it theoretically and practically, which can effectively be achieved through a certain special training. Muslims worldwide with no exception- regardless of their social status, race, colour, wealth- endure hunger during daylight hours before simultaneously breaking their fast at Maghrib, after the sun has set. This prescription by Allah reiterates the very core that builds a Muslim nation- that all men are equal in the eyes of the Lord, save their level of piety or taqwa.

Having reached these two particular reasons, the utmost understanding of taqwa (righteous), where the highest objective behind the fasting laid down by Allah can be grasped. In the Quran Allah said:

“O mankind! We created you from a single (pair) of a male and a female, and made you into nations and tribes, that ye may know each other (not that ye may despise (each other). Verily the most honored of you in the sight of Allah is (he who is) the most righteous of you (taqwa)”
 
The level of taqwa (righteous) achieved as a result of fasting has lifted the level of human beings to be most noble in the eyes of Allah, void from any form of discriminations based on social status, race, and colour.    

A third point to be explored is justice- one of the prerequisites to taqwa as mentioned by Allah in the Quran:

O you who have believed, be persistently standing firm for Allah, witnesses in justice, and do not let the hatred of a people prevent you from being just. Be just; that is nearer to righteousness. And fear Allah ; indeed, Allah is Acquainted with what you do.”            
 
In Fi Zilal al-Quran commentary by As-Syahid Sayyid Qutb Rahimahullah, the verse is a covenant between Allah and the Muslims to uphold justice in dealing with any human affairs without being influenced by sentiments of love or hatred, family, relatives and self (nafs).           

Hence, fasting as prescribed by Allah breeds a tremendous positive impact to human beings embracing the concepts of equality, justice, love and mercy. This is also why fasting is categorized as one of the kaffarah - an act of atonement for past errors and wrongdoings.         

An explicit example can be found in the Quran :        

And he who has slain a believer by mistake, his atonement is to set free from bondage a believing person121and to pay blood-money to his heirs, unless they forgo it by way of charity. And if the slain belonged to a hostile people, but was a believer, then the atonement is to set free from bondage a believing person. And if the slain belonged to a (non-Muslim) people with whom you have a covenant, then the atonement is to pay the blood-money to his heirs, and to set free from bondage a believing person. But he who cannot (free a slave) should fast for two consecutive months” (An-Nisa’: 92)         

The verse has stipulated that the punishment imposed to those who have slain a human by mistake is to set a slave free from bondage, or to pay a blood money, or fasting for two months consecutively. If we study the verse in depth, we can appreciate how Islam empowers the society through punishment- a punishment that not only benefits the wrongdoer but also the society as a whole. 
 

Empowering the society by setting a slave free from bondage and paying a blood money to the victim family are reflections on how Islam is always a defender of the oppressed. Meanwhile, with fasting as a form of punishment, a person attains heart purification through the realisation of love, equality and justice to others whilst at the same time benefiting from multiple rewards in rightful accordance with the act. 

These empowerment rules such as fasting as a form of atonement can be found in other conditions such as breaking an oath wherein the punishment is to feed ten needy people or clothe them or free a slave or fast for three days for those who cannot afford it. (Al-Maidah 89), killing games while Muslims are in the state of ihram- to feed the needy or the equivalent of that in fasting, (Al-Maidah: 95), having intercourse with wife during a day of Ramadhan– to free a slave, or fast for two consecutive months, or to feed sixty poor people, Zihar - to free a slave, or fast for two consecutive months, or to feed sixty poor people (Al-Mujadilah 3-4).      

Nevertheless, without knowing the reason behind fasting, a Muslim will receive nothing from the fast except hunger and thirst. This was highlighted by Sheikh Ahmad Ar- Raisuni in his book "Al-Fikru Al-Maqasidy" on the importance of knowing the objective behind the Syariah to have a particular focus and aim so that it motivates the Muslim to upscale their standard of worship to the highest level (tahsiniyat).       

Furthermore, Imam Syatibi in his book "Al-Muwafaqat" pointed out that knowing the reason of syariah is "to release human beings from the shackle of nafs and prompt the human beings to be the best servant of Allah voluntarily"    

Muhammad Faisal Abdul Aziz  
 

Secretary General        

Muslim Youth Movement Malaysia (ABIM)

Read 486 times
Rate this item
(0 votes)
Memberdaya Manusia Dengan Puasa dan Hukum

Seluruh alam menzahirkan rasa syukur dan gembira atas kedatangan bulan Ramadhan sebagai hadiah dari Yang Maha Esa buat makhluk ciptaan-NYA. Sudah pasti dalam kekecamukan hidup manusia maka perlu untuk manusia dipandu dan dilatih semula dalam satu tempoh untuk memperbaharui kehidupan berlandaskan syariat dan rahmat Allah.

Firman Allah dalam al–Quran:- “Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa” (Al-Baqarah: 183)

Sheikh Muhammad Rashid Ridha dalam tafsir Al-Manar telah menjelaskan hikmah besar puasa adalah untuk memberi manfaat kepada kehidupan sesama manusia. Beliau menggariskan dua hikmah besar puasa iaitu pertama untuk memupuk semula sifat rahmah dan kasih sayang kepada golongan lemah dan yang kedua melahirkan kesedaran akan kesamarataan hidup sebagai seorang manusia.

Dalam meniti kehidupan manusia yang penuh penindasan, ketidakadilan, dan diskriminasi kepada golongan lemah, maka perlu kepada satu disiplin untuk membaiki semula perwatakan manusia demi mensejahterakan semula masyarakat dan disiplin tersebut adalah menerusi pensyariatan puasa.

Rasa sayang kepada golongan lemah seperti faqir miskin tidak akan dapat dijiwai dengan hanya melihat kesusahan mereka atau sekadar menghulurkan sumbangan tetapi perlu untuk turut sama dirasai pengalaman berlapar tanpa hidangan makanan. Maka kesedaran tersebut akan meringankan tangan kita untuk bersedekah sebagai simbol memberdaya masyarakat. Dalam satu hadis Nabi Muhammad S.A.W bersabda :

“Sedekah itu akan memadamkan dosa sebagaimana air dapat memadamkan api. Hasad akan memakan kebaikan sebagaimana api melahap kayu bakar” [HR. Al Baihaqi]

Dalam hadis ini, selain dosa yang difahami atas urusan Allah di Mahkamah Yang Maha Agung nanti, penulis berpandangan simbol kepada menghapuskan dosa ini diibaratkan seperti “meneutralkan” semula kerosakan masyarakat atas dosa yang telah kita lakukan sesama manusia menerusi amalan bersedekah kerana sedekah adalah satu manfaat dan faedahnya akan dinikmati oleh manusia. Begitu juga dalam konteks kesamarataan sukar untuk difahami melainkan diamalkan menerusi disiplin yang khusus.

Umat Islam di seluruh dunia tanpa mengira kedudukan dan harta atas dasar iman telah berlapar bersama di siang hari dan secara serentak bermula untuk tidak makan dan minum ketika masuk waktu subuh dan hanya makan ketika azan maghrib secara serentak.

Inilah satu disiplin yang Allah perintahkan agar kita menyedari semula hakikat kehidupan kita adalah atas paksi kesamarataan. Maka, itulah yang dimaksudkan sebagai taqwa, iaitu tujuan mengapa Allah hadiahkan puasa kepada hambanya agar kita bertaqwa. Firman Allah dalam Quran : “Wahai umat manusia, Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya orang yang paling mulia antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya).” (Al-Hujurat: 13)

Menerusi ketaqwaan (rasa takut kepada Allah) yang lahir dari disiplin puasa ini telah mengangkat darjat manusia menjadi paling mulia kerana menerusi disiplin puasa telah menafikan diskriminasi hidup manusia atas dasar warna kulit, pangkat, mahupun kekayaan.

Selain itu, Taqwa juga telah meletakkan keadilan sebagai pra-syarat dalam berurusan sesama manusia. Allah berfirman dalam Al-Quran: “Wahai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan keadilan karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada taqwa.” (Al-Ma’idah : 8)

Dalam Tafsir Fi Zilal Al-Quran karangan As-Syahid Sayyid Qutb Rahimahullah, ayat ini merupakan satu perjanjian yang diikat Allah dengan kaum Muslimin untuk memimpin dan menghukum manusia dengan penuh keadilan tanpa terpengaruh dengan sentimen, kasih dan benci, tidak terjejas kepada hubungan kaum kerabat atau keinginan hawa nafsu.

Itulah kemuncak yang amat tinggi untuk didaki dan jiwa manusia tidak dapat mendaki kemuncak pengawalan perasaan ini melainkan apabila ia berinteraksi secara langsung dengan Allah, menegakkan keadilan semata-mata kerana takutkan Allah dan menyedari bahawa mata pengawasan Allah sentiasa memerhati isi hatinya.

Justeru puasa itu memberi manfaat besar kepada manusia yang melahirkan kesedaran kehidupan atas paksi kesamarataan, kasih sayang, dan keadilan dan akhirnya membuahkan kesejahteraan kepada masyarakat. Maka atas sebab itu puasa juga telah dijadikan sebagai salah satu hukuman bagi beberapa kriteria kesalahan sebagai penebus dosa. Firman Allah: “..dan barangsiapa membunuh seorang mukmin karena tersalah (hendaklah) ia memerdekakan seorang hamba sahaya yang beriman serta membayar diat yang diserahkan kepada keluarganya (si terbunuh itu), kecuali jika mereka (keluarga terbunuh) bersedekah (menghalalkan).

Jika ia (si terbunuh) dari kaum (kafir) yang ada perjanjian (damai) antara mereka dengan kamu, maka (hendaklah si pembunuh) membayar diat yang diserahkan kepada keluarganya (si terbunuh) serta memerdekakan hamba sahaya yang beriman. Barangsiapa yang tidak memperolehnya, maka hendaklah ia (si pembunuh) berpuasa dua bulan berturut-turut untuk penerimaan taubat dari pada Allah.” (An-Nisa’: 92)

Ayat ini menerangkan syariat Allah bagi hukuman kepada sesiapa yang telah membunuh tanpa sengaja iaitu memerdekakan seorang hamba, atau membayar sejumlah ganti rugi kepada waris mangsa atau berpuasa dua bulan berturut-turut. Jika kita meneliti secara tersirat hukum ini pasti kita dapat menghargai rahmat dan kasih sayang Allah kepada hambanya dan kepada sesama manusia.

Pertama dengan hukuman untuk memerdekakan hamba dan membayar ganti rugi kepada waris mangsa, ini gambaran bagaimana Islam sentiasa membela golongan lemah dan menganjurkan sebarang usaha memerdekakan golongan lemah dari belenggu masalah hidup.

Selain itu, menerusi puasa sebagai pilihan hukuman turut menzahirkan sifat sayang Allah. Selain dari mendisiplinkan hambanya yang telah melakukan kesalahan untuk memiliki sifat keadilan, kesamarataan dan kasih sayang kepada yang lemah, Allah berkeinginan untuk hambanya itu memulakan hidup baharu dengan bekalan ganjaran pahala berlipat ganda tanpa batas mengatasi amalan-amalan lain dan bukan bermula dari kosong sebaik keluar dari dosa. Rasulullah S.A.W bersabda :“Semua amalan anak Adam digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa dengannya sehingga tujuh ratus kali ganda.”

Allah berfirman: “Melainkan puasa, kerana ianya untuk-Ku dan Aku sendiri yang akan membalasnya, mereka meninggalkan syahwat dan makanannya kerana-Ku”. (Bukhari)

Atas rasa sayangnya juga, maka Allah berkeinginan untuk mengankat semula darjat hambanya yang telah melakukan kesalahan menerusi puasa dengan membawa mereka kepada darjat ketaqwaan seperti yang dibahaskan sebelum ini. Hakikatnya unsur rahmat ini sudah tiada dalam kamus hidup dan sistem hukuman kita hari ini.

Pernahkah kita menghukum seseorang yang telah melakukan kesalahan ke atas kita dengan satu bentuk hukuman yang memberi manfaat kepadanya dan orang lain?

Persoalan ini turut diajukan untuk sistem sedia ada yang kita amalkan. Mengapa tidak diwujudkan aktiviti menjana kewangan untuk banduan di dalam penjara seperti bercucuk tanam yang hasilnya disedekahkan kepada golongan fakir miskin di luar?

Selain dapat memberdaya masyarakat menerusi hukuman, ia juga satu bentuk pemberdayaan untuk memulihkan persepsi masyarakat terhadap merek justeru memudahkan mereka untuk mendapat tempat di tengah masyarakat bagi memulakan hidup baharu.

Setidak-tidaknya hasil aktiviti tersebut diberikan kepada anak dan isteri mereka sebagai nafkah atau untuk simpanan mereka sendiri supaya mereka keluar dari penjara dalam keadaan berbekal (sedikit wang dan pengalaman) untuk memulakan hidup baharu.

Elemen pemberdayaan manusia menerusi hukuman ini telah diungkapkan dalam Quran untuk hukuman lain seperti kafarah melanggar sumpah dengan memberi makan atau pakaian kepada sepuluh orang miskin, atau memerdekakan seorang hamba atau berpuasa tiga hari (Al-Ma’idah:89), kafarah memburu binatang buruan ketika ihram dengan menggantikannya atau memberi makan orang-orang miskin atau berpuasa (Al-Ma’idah: 95), kafarah bagi zihar iaitu membebaskan hamba atau berpuasa dua bulan berturut-turut atau memberi makan kepada 60 orang misikin (Al-Mujadilah : 3-4) serta kafarah menggauli isteri di siang hari ketika Ramadhan dengan memerdekakan hamba atau berpuasa dua bulan berturut-turut atau memberi makan kepada 60 orang miskin.

Read 46 times
Rate this item
(0 votes)
Kemuncak KSSB: AIBIM Salurkan Sumbangan Untuk 400 Orang Penerima

Alhamdulillah, bersama keberkatan Ramadhan serta kemuliaan bulan penuh maghfirah ini, Presiden ABIM, Sdr. Mohamad Raimi Ab Rahim tampil dalam Program KSSB - Kerjasama Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Association of Islamic Banking Institutions Malaysia (AIBIM) atau Persatuan Institusi- Institusi Perbankan Islam Malaysia.

Bertempat di Masjid Al-Bukhary, Bukit Bintang, Kuala Lumpur, Sdr. Raimi merakamkan penghargaan kepada bank-bank terkemuka yang terlibat -- BMMB, HLISB, OCBC,

AGRO dan AFFIN ISLAMIC. . Presiden AIBIM, Yang Berbahagia Dato' Mohd Redza Shah Abd Wahid turut hadir bersama wakil bank-bank yang dinyatakan. . Sesungguhnya, ini adalah kegembiraan bukan sahaja buat para Asnaf yang menerima agihan KSSB, tetapi juga kegembiraan buat erti kemanusiaan yang sebenar. .

Read 47 times
Rate this item
(0 votes)
Page 1 of 71